KOREOGRAFSKI OBRAT #8: 


Naslednja fazaMed 4. in 8. decembrom, Nomad Dance Academy odpira Koreografski obrat #8, v katerem predstavlja in spaja različne aspekte koreografske prakse sodobnega plesa. Tokratni obrat nosi naslov NASLEDNJA FAZA in omogoča enotedensko so-bivanje in ustvarjanje med koreografsko, teoretsko in fotografsko prakso.


Štiri koreografke, Liza Šimenc, Tini Rozman ter duet Tina Benko in Ema Križič, bodo razvijale svojo plesno prakso v vsakodnevnim delu v studiju. Liza Šimenc se bo v svojem raziskovanju dotikala tematike ekstremnih stanj zavesti, ki jih v zahodni družbi imenujemo 'duševne oz. mentalne bolezni'. Tini Rozman se bo posvetila primerku monumentalnega večceličnega organizma, ki milijone let biva na morskem dnu in je bil priča kolosalnim pretresom našega planeta. Duet Tina Benko in Ema Kržič se osredotoča na somatiko in uglaševanje s prostorom, ki ju vodi k skupnemu zaznavanju, branju in razvoju gibalnega materiala.


Paralelno bo, v navezavi z njihovimi izhodišči, potekala teoretska praksa skozi pogled in besedo Nike Arhar in Jaka Bombača ter fotografska praksa skozi objektiv Nine Pernat in Sunčana Stone. Nika in Jaka bosta s pomočjo lastnih opazovanj, branja in pisanja odprla pogovor z umetnicami in njihovim delom. Nina in Sunčan bosta opazovala in beležila celotno dogajanje. Njihova prisotnost bo dodala še en jezik, še eno plast in ustvarila dokument trenutka, ki je hkrati samostojno umetniško delo.


Kuratorki tokratnega obrata, Jana Jevtović in Ajda Tomazin, naslavljata nekaj vprašanj – kako povezati plesno, teoretsko in fotografsko prakso v enotedenskem dogodku; kako se koreografija bere, artikulira in širi tudi preko drugih jezikov in okularjev; kako druge perspektive vplivajo na koreografsko prakso in odpirajo nove faze možnosti razmišljanja, udejanjanja in prakticiranja. Ideja je, da vedno znova odkrivamo nove faze – tako koreografske kot teoretske in fotografske – brez vsiljevanja končnega rezultata. Skupaj se bomo soočili s temi vprašanji in še več, hkrati pa nadaljevali z delom na naših popoldanskih srečanjih, katera so tudi odprta za javnost.


NASLEDNJE FAZE odprte za javnost:
  • sreda, 6.12. 2023, 16h-18h, Sindikalna dvorana Elektro Ljubljana
  • četrtek 7. 12. 2023, 14h-16h, Studio Moj Korak
  • petek, 8. 12. 2023, 14h-16h, Sindikalna dvorana Elektro Ljubljana


Vabljeni ste, da se nam pridružite v procesu kjer stvari nastajajo, se odkrivajo in ubesedujejo. Opazovali bomo, se pogovarjali, delili svoja opažanja v želji, da tako upočasnimo čas in tempo ter omogočimo preizkušanje, iskanje, igranje, eksperimentiranje, neznanje in “everything in between”.


Projekt izveden s pomočjo: Ministrstva za kulturo in Dance On Pass On Dream On


Choreographic Turn was made with financial support of Ministry of Culture of Slovenia and with financial and logistical support of Nomad Dance Academy Slovenija.